Iedereen UGent!

Iedereen UGent!

Op zondag 8 oktober 2017 viert de UGent haar 200ste verjaardag met iedereen die erbij wil zijn. Iedereen wordt UGent, tijdens een gratis en bruisend stadsfestival vol beleving en ontdekking, voor jong en oud.

Een dag vol ontdekkingen…

De dag begint met een Radio 1 live-uitzending vanuit de Boekentoren en de boekvoorstelling van ‘Uit de ivoren toren. 200 jaar Universiteit Gent’. In de namiddag nemen we de stad volledig in, van het Pand tot aan de Ledeganck. Langs een centrale as word je getrakteerd op een boeiende mix: kinderworkshops, interactieve demonstraties, experimenten, wetenschapsshows, korte lezingen, rondleidingen, een boekenmarkt en nog veel meer. Natuurlijk kun je ook het UGent-patrimonium bezoeken: de Aula, de Blandijn, de Emile Braunschool, de Volkssterrenwacht, ...

… en feest!

Langs de as spelen artistieke studenten, personeelsleden en alumni van de UGent muziek en geven ze performances. Je maakt op een unieke manier kennis met de hoogtepunten uit de geschiedenis van de UGent. Op verschillende plaatsen kan je terecht voor een drankje en een hapje, onder meer in De Brug, Het Pand, en bij UGent-student-ondernemers.

De dag wordt afgesloten met een unieke slotshow op het Studentenplein. Pascale Platel en 'Homo Turisticus' Jan Matthys ontvangen er Jef Neve, Sioen, Lady Linn, en big band 't Mouvement. Vanaf 22 uur gaan we de nacht in met het stichtingsbal.

Voor elk wat wils

Met een programma van lezingen en debatten tot de experimenten en wetenschapsshows is er voor jong en oud iets te beleven. Kinderen kunnen hun eerste universitaire ervaring opdoen in een van de kinderworkshops, samen met mama en papa de experimenten- en ontdekkingsmarktjes verkennen, of genieten van de animatie langs het parcours. 

Speciaal voor onze alumni halen we een aantal van de professoren opnieuw naar de auditoria, zodat je nog één keer les kan krijgen van je ‘oude’ prof. Ook verschillende andere activiteiten focussen op het boeiende verleden van onze alma mater.

De zeer leergierigen kunnen terecht in onze lessen voor beginners in het Ufo, waar tien professoren je een laagdrempelige introductie geven in de wereld van evenveel onderwerpen. Daarnaast zijn er op de meeste locaties verschillende andere lezingen en lessen.

Voor een artistieke ervaring kan je dan weer terecht in het Wetenschapspaleis in ‘de Ledeganck’, waar onder de noemer Wetenschap als kunst, knappe plaatjes, filmpjes en zelfs 3D-modellen en VR-simulaties van wetenschappelijk onderzoek te bewonderen zijn. Of in de faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte, waar – hoe kan het anders – boeken en verhalen de rode draad vormen.

Wie zijn portie wetenschap graag met wat extra show en flair geserveerd heeft kan terecht bij onze UGent Talks op campus Tweekerken, naar het voorbeeld van de beroemde TED Talks, of bij de Science Slam in de filmzaal Paddenhoek, waar jonge onderzoekers in drie flitsende minuten de essentie van hun onderzoek uit de doeken doen. Of je pikt gewoon een opvoering van onze chemieshow mee natuurlijk.

Twijfel je bij het uitgebreide programma of het niet tijd wordt om te consuminderen? Zelfs in dat geval hebben we wat je zoekt: in campus Tweekerken bundelen verschillende faculteiten de krachten onder het thema “de (eigen)wijze consument”.

Hoe kiezen?

Gebruik onze handige zoekfilter om het programma te verkennen. Je kan zoeken op doelgroep, type activiteit en thema, of je kan kijken wat jouw (vroegere) faculteit op poten heeft gezet. Ook locatie en tijdstip kan je gebruiken om het aanbod verder te filteren.

Heb je een activiteit gevonden die je interesseert, dan kan je door op de trefwoorden te klikken soortgelijke activiteiten op het spoor komen.

Je kan ook zoeken op trefwoord in de zoekbox net boven de filter, of op een eigen zoekterm in de zoekbox rechts bovenaan.

Ben je klaar om een definitief programma samen te stellen? Gebruik dan de knop “Voeg toe aan mijn programma” die je op elke activiteit vindt. Daarmee stop je de activiteit in een winkelmandje, “Mijn programma”, dat je rechts boven op de site kan raadplegen. Je kan dit programma downloaden, printen of naar jezelf laten mailen. Zolang je hetzelfde toestel gebruikt kan je dit persoonlijke programma raadplegen en aanpassen.

Heb je je programma graag op papier? Of ben je op zoek naar een totaaloverzicht gesorteerd per type? Download dan hier onze programmagids, of haal een exemplaar op een van onze campussen!