Leo Baekeland, Gentse pionier in kunststoffen

Terug naar activiteiten

Laat je verrassen door het boeiende leven van Leo Baekeland in deze korte documentaire (21 minuten) van zijn achterkleinzoon Hugh Karraker. De documentaire is Engels en wordt niet ondertiteld. Ze wordt doorlopend, in een loop, vertoond. Er bestaat ook een lange versie (56 minuten) van de film.

Leo Baekeland studeerde chemie aan de toenmalige Rijksuniversiteit Gent (RUG) en behaalde er een doctoraat in de natuurwetenschappen in 1884. Hij behaalde ook het diploma van technisch ingenieur aan de Nijverheidsschool in Gent, vergelijkbaar met het huidige diploma industrieel ingenieur. Na enkele jaren als assistent te werken aan de RUG, vertrok hij in 1989 naar de Verenigde Staten. Hij schortte zijn academische carrière op en legde zich toe op het bedrijfsleven.

Leo Baekeland is vooral gekend als de ontdekker van het bakeliet, maar daarnaast is hij ook de uitvinder van het Velox-fotopapier. In 1939 wordt hij bekroond met een eredoctoraat van zijn Gentse Alma Mater. Gezondheidsproblemen, de onderhandelingen met Carbide en nieuwe oorlogswolken boven Europa zorgen ervoor dat de voor hem bedoelde medaille Gent niet verlaat. Vandaag maakt ze deel uit van de collectie van het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen.

Meer info over Baekeland vind je op de website van UGent Memorie.

Voor wie

jongeren, volwassenen

Locatie

De Krook - Verdieping -1, De Blauwe Vogel

Tijdstip

13u-17u