Blik op biotechnologie

Terug naar activiteiten

Vlaanderen is sterk in biotechnologie, onder meer dankzij het pionierswerk aan de UGent. Maak kennis met technieken en praktische toepassingen van biochemie en biotechnologie.

Bacteriën, plasmiden en kiezelwieren zijn broodnodig voor de voedselproductie (kijk maar op de ingrediëntenlijst van de yoghurt: ‘Lactobacillus’), geneesmiddelen (insuline), en de productie van organische stoffen. Ze worden verzameld over de hele wereld en worden verzonden naar laboratoria wereldwijd. Ook aan de UGent hebben we zo'n collectie van levende micro-organismen, bewaard bij -80°C. Het onderhoud van de collecties vergt veel kwaliteitscontroles, allemaal gebaseerd op technieken uit biochemie en biotechnologie. Maak kennis met onze collectie en leer meer over het nut van micro-organismen.

Vaccins zijn nodig om ons te beschermen tegen ongewenste micro-organismen zoals virussen. Aan de UGent worden verschillende vaccins ontwikkeld waardoor de besmetting met een bepaald virus kan voorkomen worden. In deze module kan je stap voor stap ontdekken hoe de productie van zo’n vaccin verloopt. Verder kan je ontdekken hoe een belangrijke diagnostische test voor het opsporen van leverziekten in zijn werk gaat. Deze test, ontwikkeld aan de UGent, kan via een kleine bloedprik vroegtijdig leverpatiënten opsporen, zodat ze met de juiste medicijnen kunnen behandeld worden.

Voor wie

kinderen, jongeren, volwassenen

Locatie

Campus Ledeganck - 1e verdieping, hoogbouw

Tijdstip

13u-17u